Mag ik me voorstellen?
Zeekool, Crambe maritima: Ik ben een vaste plant in de Kruisbloemfamilie (Brassicaceae). In het wild kom ik voor in het Zwarte-Zeegebied, en langs kusten van de Britse eilanden, en de kusten van Noord-West Frankrijk tot het Oostzeegebied. Ik groei graag in zeeduinen en op het strand (aan de springvloedlijn), keien– en kiezelstranden, rotskusten en kliffen. Zilte zeelucht en –winden ben ik gewoon. Ik sta ook graag in de zon. Mijn dikke knolachtige wortels boren diep in de grond waar ze in de winter reserves opbouwen om in de lente ineens uit te pakken. Eerst krijg ik paarsachtige bladeren, die later blauw-groen worden. In mei/juni heb ik grote bladeren en vorm ik een grote pluimachtige bloeiwijze van ontelbare witte bloempjes. Ik wil indruk maken! Maar familie van mij, Crambe cordifolia, groeit nog forser en hee. meer sierwaarde. Maar zij blij. in de tuin, en ik kan op
tafel bij de mensen.
In de moestuin
Eens gevestigd ben ik een gemakkelijke rakker. In maart/april verschijnen mijn eerste tengere bladeren, die zeer jong geplukt lekker zijn. Maar een beter idee is dat men mij verstopt onder een bleekpot, zodat ik zonder fotosynthese kan groeien en wit en
zacht van smaak blijf. Ik kan dan geoogst worden als ik 25/30 cm hoog ben.
Culinair
Sinds de achtiende eeuw kom ik op tafel, en stond zelfs op het menu bij het Britse koningshuis. Maar men hee. mij vergeten, en heb nu de eretitel van vergeten groente.
Alhoewel!
Peter Bauwens, groente– en kruidenspecialist, schreef over mij een boek: Zeekool (Lannoo, 2011).
In 64 pagina’s schetst hij de botanische en culinaire eigenschappen van de Zeekool. Bauwens omschrijft de gebleekte zeekool als een variant van broccoli met een vleugje witloof, “met een beetje het zoete, volle aroma van hazelnoten”.
Bij De Moester
De Moester heeft tuinbedden staan met gezonde zeekoolplanten. De oogst van ongebleekte stelen werd verkocht. Maar door het bleken verkrijgt men een belangrijke meerwaarde, zowel economisch als culinair. Er bestaan voor het bleken van zeekool speciale bleekpotten, ook in België verkrijgbaar. Zo een pot met deksel kost €56. Een twintigtal potten zouden zeer welkom zijn.
Mag ik nog even?
Het tuinteam van De Moester zou zo gelukkig zijn met de bleekpotten dat zij de eerste oogst van
onder de potten graag wil schenken aan de sponsor.